18 april 2011

Påskekrim

Påskveckan har börjat, en tid som inte bara förknippas med ägg och kaniner. I Norge finns sedan länge en tradition av att läsa deckare just runt påsk: påskekrim. Det hela började påsken 1923, då en förslagen förlagschef placerade en annons för boken "Bergenstoget plyndret i natt!" på förstasidan till Aftenposten, utformad precis som en braskande chockrubrik. Marknadsföringsknepet fungerade och sedan dess läser många norrmän deckare under ledigheten.

Boken översattes till svenska med titeln "Norrlandståget plundrat i natt", men någon vidare tradition har det inte blivit av påskekrim här. Men det är aldrig för sent att börja! Här kommer några tips på norska deckare som kanske kan passa mellan vårpromenaderna och chokladäggen.

Pansarhjärta av Jo Nesbø: Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunk­nat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.

Den som fruktar vargen av Karin Fossum: Gamla Halldis Horn hittas död på trappan till sitt hus, brutalt ihjälslagen med sin egen ogräshacka. Kriminalkommisarie Konrad Sejer börjar nysta i mysteriet, men blir redan dagen efter avbruten av ett nytt fall. Det visar sig att det finns ett besynnerligt samband mellan mordet på Halldis och ett bankrån...

Marions slöja av Roy Jacobsen: Ett hemligt utredningsteam vid Oslopolisen utreder ett egendomligt fall: i en container påträffas en mördad ung kvinna av pakistanskt ursprung. Är det ett rasistdåd? Eller ett hedersmord?

Presidentens val av Anne Holt: Hur kan någon försvinna från en hotellsvit i Oslo utan att dörrar eller fönster öppnats och utan att övervakningskamerorna registrerat något? Att denna någon är Helen Lardahl Bentley, USA:s första kvinnliga president, gör saken än mer oförklarlig och skrämmande.

Inga kommentarer: