29 juli 2011

Fredagsfaktoiden

Idag blir det en lite långsökt faktoid, som via en årsdag till slut också blir ett boktips och lite onödigt vetande.

Faktoid: Då de romerska kejsarna paraderade i segertåg genom Rom stod en slav bak på vagnen och viskade "Memento mori!" - "Kom ihåg att du är dödlig!" - som en ödmjukande rit.

Fakta: I den ursprungliga källan (kyrkofadern Tertullianus Apologeticum) talas det inte om en faktiskt händelse utan mer en abstrakt moral som går ut på att förespråka kristen underkastelse istället för världslig makt. Vad som sägs är "Respico post te! Hominem te memento!" - "Se bakom dig! Kom ihåg att du är människa!". Någon slav nämns inte heller, snarare förefaller det vara kejsarens eget samvete som talar.

Apropå segertåg kommer vi så in på triumfbågar, av vilka den i Paris invigdes för exakt 175 år sedan, den 29:e juli 1836. Och under denna båge ligger som bekant den okände soldatens grav, som ett minnesmärke över de stupade franska soldaterna i första världskriget. Vilket i sin tur påminner oss om Väinö Linnas roman Okänd soldat, som utspelar sig vid finsk-sovjetiska fronten i Karelen under andra världskriget. Går vi så tillbaks till graven, men framåt i historien, ser vi att 1970-talets franska feministrörelse föddes vid just Triumfbågen. Den 26:e augusti manifesterade Mouvement de Liberation des Femmes vid nationalmonumentet. Med banderoller och blomsterkransar ville de uppmärksamma någon ännu mer förbisedd - den okände soldatens fru.

Så kan tanketåget gå i vindlande vändor en varm dag på biblioteket...

Inga kommentarer: