05 juli 2011

Vatikanbiblioteket

Varför inte ta dig en liten virtuell titt in i Vatikanbiblioteket, som hyser cirka 1,5 miljoner tryckta skrifter motsvarande 53 000 hyllmeter. Det är ett klipp från 60 minutes och jag förvarnar för att det förekommer reklam i klippet.

Samtidigt kan vi passa på att tipsa om en spänningsroman som till stor del utspelar sig i ovannämnda bibliotek, nämligen Mörkrets makter av David Hewson.

Medan Sara Farnese sitter böjd över gamla böcker i ett av Vatikanens bibliotek, bryts tystnaden av en vettskrämd inkräktare. Han slänger till henne det blodiga beviset på ett bestialiskt mord och skriker rakt ut: Martyrens blod är kyrkans sädeskorn! Minuterna efteråt blir han själv mördad. Mördaren har uppenbarligen många på sin lista. Poliserna Nic Costa och Luca Rossi slås av två påfallande kopplingar. Varje mord är en kopia av hur ett kristet helgon led martyrdöden. Och varje mord har en anknytning till Sara Farnese. Sara måste sättas i säkerhet och hållas gömd, och Nic får då en chans att komma henne nära.

Inga kommentarer: