25 augusti 2011

Äppelsäsong

Äppelträden (eller för dem som inte har tillgång till sådana: affärernas äppelhyllor) dignar så här års av härliga frukter. Och bibliotekets hyllor dignar av böcker om äpplen - här är ett litet urval.

Äpplen : en god svensk historia av Kråke Lithander. Här varvas mustiga berättelser från en skånsk släktgård med spännande recept på allt från vanliga och ovanliga äppelpajer till svamp- och äppelpizza.

Novellen "Äpplen eller apelsiner" ingår i Alice Munros bok Nära hem. En berättelse om paret Murray och Barbara och deras vän Victor, som flyttar hem till dem för att han tror att hans fru ska förgifta honom. Resultatet blir ett ödsligt triangeldrama.

Allt gott av äpplen av Ann-Kristin och Lena Hallgren. En inspiration för äppelälskare som ger precis vad titeln utlovar.

Honeckers kanderade äpple av Claudia Rusch handlar inte så mycket om äpplen egentligen, utan mer om livet i Östtyskland och en uppväxt präglad av paranoia och poliser. En inte särskild rolig tillvaro som ändå återges med stora portioner humor. Och ett äpple.

Min äppelbok av Elisabeth Johansson. Kanelpaj med portvinsäpplen, saffransäppelkaka, äppelbaguetter, äppelsangria, kokosäpplen med vaniljglass... Låter inte det ljuvligt vet jag inte vad som gör det.


Inga kommentarer: