19 augusti 2011

Penibelt ordspråk

Vi fortsätter på tryckfelstemat, eller om det är snuskspåret. 1678 trycktes den andra upplagan av Christopher Grubbs Penu proverbiale, en samling ordspråk och kloka sentenser. Syftet var nog att sprida en viss uppbygglighet över landet, med fraser som "Ungdoms planta är ålderdoms frucht" eller "Lättja lährer laster". Men där det var meningen att det skulle stå "Bondebruk är ingen barnaleek", råkade bokstäverna "br" istället tryckas som "k". Misstaget upptäcktes efterhand och de exemplar som inte redan sålts fick små pappersfikonblad klistrade över det runda ordet. Finns det månne några bra ordspråk om korrekturläsning?

2 kommentarer:

Sara på Mossängen sa...

Hej Torslanda bibliotek!
Jag har inga ordspråk om korr-fel på lager, men en intressant klotter-observation från min hemstad Malmö:

på en husvägg hade någon för några år sedan gett uttryck för sina sympatier för det peruanska maoistiska kommunist-partiet, genom att med stora röda bokstäver spraya en välkänd symbol samt orden:

"FÖRSVARA ORDFÖRANDE GONZALOS LIV". Men att skriva med spray är en konst! Det gäller att få till ett jämnt tryck! Den uppenbarligen ovane klottraren hade fått till för mycket sprutt i början och slutet av bokstäverna. Det första "A"-et hade en hel klump färg ovanför sig, varför hammaren och skäran kompletterades av det lite förvånande budskapet:

"FÖRSVÅRA ORDFÖRANDE GONZALOS LIV"

Tänk vad en vokal kan åstadkomma!

Torslanda bibliotek sa...

Ja, att få budskapen rätt är inte alltid så lätt. I Kalmar utropade en gångtunnel "NAZI-FRIZON", där det nog var menat att vara en nazifri zon.