15 september 2011

Bokstäver eller siffror?

Här på biblioteket är ju, som vana besökare vet, böckerna ordnade i kategorier med olika bokstavskoder. Hc är t.ex. svensk skönlitteratur och Qdfja betyder faktaböcker om hundar. Detta system kallas SAB och används i stort sett bara i Sverige. För några år sedan bestämde sig Kungliga Biblioteket att de ska övergå till det internationellt dominerande klassifikationssystemet, som heter DDC - Dewey Decimal Classification - och som använder siffror istället. Här hittar man svensk skönlitteratur under 839.74 och vill man läsa om hundar får man leta efter koden 636.7.

Hur folkbiblioteken ska göra med alla koder och siffror är inte riktigt klart. Stockholms stadsbibliotek har bestämt sig för DDC, men än så länge håller vi här i Göteborg fast vid bokstäverna. Skulle du känna dig nyfiken på siffersystemet finns en behändig konverteringstabell du kan testa här.

Och vill du närma dig Dewey på ett mindre tekniskt sätt kanske en ny thriller kan passa: The Dewey decimal system av Nathan Larson handlar om en bibliotekarie som i ett postapokalyptiskt New York brottas med att försöka få ordning såväl på bokhyllorna som stadens våldsamma gator. En översättning till svenska är planerad att släppas till bokmässan.

Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron är en annan katalogiseringsanknuten bok, men betydligt gemytligare än den ovan. Det är en verklig berättelse om en övergiven katt som får en fristad på ett bibliotek, och om människorna runtomkring i den amerikanska småstaden Spencer.

Inga kommentarer: