25 oktober 2011

Matlagning för den med ont om tid

Känner du dig stressad när det kommer till matlagning? Har du inte den tid som behövs för att få till en näringsriktig måltid? Lugn bara lugn, på biblioteket finns lösningen i form av ett flertal kokböcker. Bland annat de här två:
Middag på en kvart - Jon Hansson. Förr talades det om 17 minuter. Det var snittiden för vårt matlagande i vardagslag för några år sedan. Nu är vi nog nere på 15 - middag på en kvart!
Det behöver inte betyda frysta piroger eller plasttrågsförpackade trivseljärpar som inte har den minsta likhet med bilden på kartongen. Nej, det går att fixa riktigt god, hemlagad mat på hyfsat kort tid.
Men det innebär att du får skärpa till dig. Du kan inte stryka, hjälpa till med läxor eller kolla tv på samma gång. Det här kräver en smula koncentration - och gärna någon snäll som dukar. Men du fixar det på de där minuterna, med marginal ibland!
Vad sägs om kokoslax, småburgare med BBQ-kryddning, kyckling med couscous och mynta, thai-biffsallad, lax med sockerärtor och basilikasås? Jon Hansson ger dig knepen som gör att du hinner laga god mat på bara en kvart!

Middag på 30 minuter - Jamie Oliver.
Laga hela middagen på en halvtimme blankt tillsammans med Jamie Oliver På trettio minuter blankt står middagen serverad. Inte bara en huvudrätt, utan förrätt, sidorätt, efterrätt, måltidsdryck. Det som passar ihop, helt enkelt!
Det ska inte ta längre tid att laga en god, välbalanserad måltid än vad det vanligtvis brukar ta att laga bara en rätt. På en halvtimme ska du få ihop något gott till hela familjen. Jamies trettiominutersmat innehåller inte mindre än 50 helt nyskapade recept. Du får lära dig alla smarta knep Jamie har för att snabbt få maten klar. Det handlar om allt ifrån koncentrationsförmåga och hur man lägger upp arbetet till vilka praktiska handlag du måste känna till för att kunna spara viktig tid i köket.
Varje recept är en hel meny. God mat som passar perfekt ihop.

Dessutom har vi den trevliga tidskriften Laga Lätt som koncentrerar sig på snabba och näringsriktiga recept. Man kan låna hem alla nummer utom det senaste.

Inga kommentarer: