24 oktober 2011

Ordfejdar du?

I så fall är du en av ca 700 000 svenskar som har tagit hem appen Wordfeud till din mobil. Wordfeud skapades av norrmannen Håkon Bertheussen, från Trondheim och han uppges nu tjäna 75 000 kronor om dagen på sitt extraknäck.

Wordfeud går ut på att bilda ord i korsordsmönster av slumpvis utvalda bokstäver, alltså precis som brädspelet Alfapet. Fördelen med Wordfeud är att du kan spela när som helst, med vem som helst. Det finns alltid någon därute i världen som är redo att ge dig en match.

Det som kan anses vara problematiskt med den mobila ordfejden är att den har en väldigt tillåtande attityd mot vilka ord som kan användas, då den följer ordboken "Den stora svenska ordlistan". Detta kan medföra att väldigt konstigt konstruerade ord kan ge poäng, medan faktiska ord så som LUT och KNIXA underkänns.
Svenska Akademien har fått en officiell förfrågan från Wordfeud om de får byta till SAOL (Svenska Akademiens ordlista). Ständige sekreteraren Peter Englund har skrivit på sin blogg att Akademien kommer att se mycket välvilligt på saken. Vi får väl se om det blir så eller ej.

För dig som kanske vill få ett försprång framför andra, så gå till ditt bibliotek och låna SAOL vet jag ;)

Uppdatering: Nu ska det visst vara klart med en överenskommelse. Har du inte hunnit låna SAOL så finns den faktiskt på nätet också.


Inga kommentarer: