19 oktober 2011

Vi har självklart inte glömt Augustpriset

Man skulle ju kunna tro att vi på Torslanda bibliotek har glömt av Augustprisnomineringarna. Så är självklart inte fallet. Vi har bara haft lite annat för oss här på bloggen. Men nu är det alltså dags att nämna vilka som har  blivit nominerade. Fast det är ju lite onödigt att jag kopierar och klistrar in en lista här, när den finns så bra att läsa på Augustprisets egen hemsida.
Men vänta med att klicka på länken eller glöm inte att klicka dig tillbaka i webbläsaren, för här följer nu en närmare presentation av en av de nominerade böckerna:


Flod av Carolina Fredriksson

Två små barn lever i en husbil under en hårt trafikerad bro. Platsen var tidigare en kåkstad som har undergått myndigheternas våldsamma utrensning, bara Alka och Kappen blev kvar.

Då och då kommer den unga kvinnan Ina dit med mat och presenter från staden. I väntan på henne lever barnen vind för våg, med fläckvisa och mörka minnen från det förflutna, i gränslandet mellan vardagsbestyr och lekarnas fantasivärld. Intill floden finner de verktyg och föremål som Alka försöker rekonstruera den gamla kåkstaden med. Hon är arkitekten som vill visa Kappen världen. I lekens värld blir husbilen en flygande farkost och med kartbokens hjälp ger de sig iväg på fantastiska resor genom magiska landskap över stad och skog, land och hav. På andra sidan floden finns staden som ett alltid närvarande hot och som en påminnelse om det mänskliga samhälle barnen saknar.

I sin debutroman Flod skildrar Carolina Fredriksson med osvikligt närvarande berättarröst två ensamma barn i en drömlik och samtidigt skrämmande, karg värld.

Inga kommentarer: