21 oktober 2011

Vi säger grattis till Internet

som nu hunnit bli hela 20 år. Så säger vi tack till Ica kuriren för blogguppslaget.
1991 började det hela med att Timothy Berners-Lee skickade ett mejl. Han är mannen bakom datorkoden http:// och kan således titulera sig skaparen av world wide web.
Det var dock först två år senare, 1993, som den första webservern lanserades och gjorde webben tillgänglig för allmänheten.
Samma år, 1993 fick Sverige sin första webbsida, som blev den sjätte i världen. Det var alltså fullt möjligt att på bara några minuter surfa runt på hela nätet, för det tar ju inte så lång tid att kolla in sex stycken hemsidor.


Andra milstolpar är:
att Aftonbladet startar Sveriges första nättidning 1996.
att vi börjar googla 1998.
att vi börjar blogga runt 2003
att vi börjar facebooka runt 2006.

Idag statusuppdaterar ca 1,5 miljoner svenskar sig dagligen på sociala medier. En fjärdedel av alla par har träffat varandra på nätet och två av tre unga kvinnor bloggar. En helt ny generation växer upp, den uppkopplade generationen. För dem är det onaturligt att inte vara uppkopplad och deras verklighet är till stor del webbaserad. De känner inte ens till hur trögt det var när vi satt uppkopplade med långsamma modem. De är generationen som växer upp med internet i fickan i form av sin smartphone. Men vi lite äldre är ju ofta inte sena med att anamma det nyaste inom it-tekniken, så vi kan väl anses vara i stort sett lika uppkopplade vi.

Men det frestar på att alltid vara uppkopplade och nåbara menar Hans Kullin, så vi får se upp så att vi inte riskerar stress och dålig hälsa. Internet är ett fantastiskt nät, men glöm för all del inte av att umgås med vänner irl, eller att ta långa promenader i skogen, eller något annat som gör dig frisk och glad.Inga kommentarer: