04 november 2011

Fredagsfaktoid: Så gör (inte) djur

Kamouflerad?
Idag passar vi på att avverka en hel radda felaktiga föreställningar på temat djur.

Faktoider: När en struts blir skrämd eller vill gömma sig sticker den huvudet i sanden. Tjurar blir arga när de ser röd färg. Kameleonter ändrar färg för att kamouflera sig.

Fakta: Strutsar börjar vanligtvis springa om de vill komma undan någon fara, och de springer väldigt fort: upp till 65 km/h. Det händer också att de kurar ihop i högt gräs för att gömma sig, och lägger då halsen utmed marken, men stoppar ned huvudet i sand gör de aldrig. Myten är dock väldigt gammal - den antike naturfilosofen Plinius den äldre skrev om hur strutsen tror att den är helt dold bara den sticker sitt huvud i en buske.

Tjurar, liksom andra nötkreatur, kan inte alls uppfatta rött som en särskild färg, eftersom de bara har receptorer i sina ögon för blått och grönt ljus. I tjurfäktning är det skynkets rörelse som fångar tjurens uppmärksamhet, och spjuten som efterhand sticks in i ryggen bidrar nog till en viss ilska.

Kameleonter, särskilt vissa arter, kan i och för sig anpassa sin färg för att smälta in i omgivningen, men den främsta funktionen är att signalera till andra kameleonter vilket humör de är på - mörka toner för ilska eller ljust och färgglatt för romantiskt intresse. De kameleonter som lever i ökenområden använder också färgskiftning som ett sätt att reglera sin kroppstemperatur.

Inga kommentarer: