08 november 2011

Ring ring!

Telefon, dock från 1892, inte 1884
Dags för en onödig kunskap igen. Den här gången handlar det om något vi såklart inte vill uppmuntra till: busringning. Närmare bestämt världens första, eller i vart fall den äldsta dokumenterade.

1884, alltså åtta år efter det att Graham Bell patenterat telefonen, kunde man läsa följande artikel i tidningen Electrical World:

Gravallvarlig skämt
Vissa illvilliga skämtare i Providence, Rhode Island, har spelat ett gravallvarligt spratt med en begravningsbyrå, genom att över telefon be dem ta med kylning, ljus och kistor till personer som påståtts ha avlidit. I vart fall blev upplösningen farsartad, och de påstådda liken jagar nu mycket livligt telefonisten.

Busringandet har väl avtagit avsevärt i takt med nummerpresentatörernas intåg, och för dessa tidiga busar var det inte heller helt enkelt, då alla samtal gick via en växeltelefonist. Vi kan passa på med en kort faktoid också - telefonen uppfanns nämligen inte av Bell, även om det var han som tog patent på den. Först med själva idéen var en italienare vid namn Antonio Meucci, som dock inte hade råd att betala patentavgiften.

Inga kommentarer: