02 november 2011

Torslanda bibliotek slår ett slag för språkvård


Som bibliotekarie och språkintresserad, kan jag inte låta bli att rysa av obehag när jag dagligdags möts av en felanvänd svenska. Det är dags att ryta till och säga stopp och belägg! Vi kan inte låta engelskan få ett sådant inflytande över vårt modersmål, att det förvandlas till någon obegriplig rotvälska. Ovanstående bild är ett exempel på hur illa det kan se ut nu för tiden och det försöker insändarskribenten att ändra på, genom sin insändare. Vi stöder henne/honom i sin kamp för det svenska språket. Det gör nog även de/den som driver Avigsidan. Ett förträffligt ställe för oss språkpoliser att förfasa oss på. Ett annat och mer officiellt ställe, som den språkintresserade kan besöka är Språkrådet, Sveriges officiella språkvårdsorgan.

Nu är ni nog många som rycker på axlarna och tänker att så viktigt är det väl inte. Men med tanke på att särskrivningar i svenska ofta leder till tvetydigheter och i många fall  till rena dråpligheter, som kan leda till en förvirrad och dålig kommunikation med andra, så tycker jag nog att det är väldigt viktigt.

Brand mannen frågade en person i butikens kassa personal, var det gick att hitta en skum släckare. Ser rätt fånigt ut eller hur.

För att inte tala om hur fånigt det här ser ut:
En sjuk sköterska rekommenderade den trötta små barns mamman i vård centralens vänt rum, att äta vita miner som kost till skott.

Inga kommentarer: