04 december 2011

Steampunk fantasy

En av mina absoluta favoritgenrer är fantasy. Nyligen upptäckte jag subgenren steampunk fanatsy i form av Kate Elliotts "Cold magic". Den är del ett i en kommande trilogi. I skrivandets stund finns det två delar ute. Jag kan säga att jag ser fram väldigt mycket mot utgivningen av del tre, när den nu blir av.

I en värld där Rom aldrig föll, där istid råder i norr, där industrialismen och akademisk utbildning står mot blodsfejder och feodalstyre, dras två unga kvinnor in i familjernas magiska förflutna och inget blir sig likt.

Föräldralösa Cat och hennes kusin Bee går på universitetet, de är säkra på att den industriella revolution som sveper över världen är det enda rätta och att det är den värld de tillhör. Deras fasta uppfattning om tingens ordning rämnar dock när Cat sviks av sin farbror och faster och tvingas in i ett giftermål med en magiker. Då får de unga kvinnorna insikt i den magi som genomsyrar deras familjer. De gamla sederna och den gamla ordningen kommer inte att ge industrialismen en lätt seger, lika lite som gamla blodsfejder och blodseder inte är något som försvinner för att unga kvinnor har skaffat sig utbildning och framtidsplaner.

I Kate Elliotts nya fantasyserie blandas inte bara magi och teknik, fantasy och ångpunk, utan dessutom alla sorters historieberättande. Det här är första delen i en serie som är en utvecklingsroman, en kärlekshistoria, en magifylld ångpunkhistoria och en politisk roman som utforskar vad Europa hade varit om Rom aldrig fallit och om Nordamerika var befolkat av ödlelika troll.

Det här låter kanske som rent nonsens för många som inte är bekanta med fantasylitteraturen. Men det här är en riktigt bra äventyrsberättelse, med starka hjältinnor och ondskefulla motståndare.

Inga kommentarer: