26 januari 2012

Antikt & aktuellt

Lugn, inte all egyptisk litteratur
är så här svårläst
Den nya temaskyltningen här på biblioteket tar oss med till Egypten - ett land med såväl anor som aktualitet. För precis ett år sedan startade vad som skulle bli den egyptiska revolutionen där protester och demonstrationer ledde till president Hosni Mubaraks avgång.

Just de händelserna finns det ännu inte så många böcker om, även om det kommer - nu senast med nätaktivisten Wael Ghonims Revolution 2.0. Men från ett land med så rik historia finns det såklart en massa spännande litteratur. T.ex. nobelpristagaren Najīb Mahfūz (som förresten porträtteras i Sydsvenskan) eller Nawāl al-Saʻdāwī (som också presenteras i Aftonbladet).

Skyltningen rymmer även skildringar ur ett utifrånperspektiv, som då Agatha Christie låter blodet flyta i Döden på Nilen eller Colleen McCullough skriver om maktintriger och kärlek i Antonius och Kleopatra.

Nöjer du dig inte med böcker, utan vill åka dit och upptäcka landet själv (vilket sägs ha blivit betydligt billigare efter regimens fall) finns såklart även turistguider att låna.

Inga kommentarer: