09 januari 2012

En mycket tjock bok

Stephen King, den välkände skräckmästaren, har nu kommit med en ny spännande bok, Under kupolen. Men den är tjock, hela 1179 sidor, så den bör man ha gott om tid för att hinna läsa.

Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chesters Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och ingen kan ta sig ut. Invånarna i Chesters Mill är isolerade från omvärlden.

Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sönder. Stadens starke man, bilhandlaren och viceborgmästaren Big Jim Rennie, tar tillfället i akt och utser nya poliser som lyder hans minsta vink. Han har nämligen en hel del olika intressen att bevaka

Samtidigt lyckas USA:s armé nå fram till den f.d. armékaptenen och Irakveteranen Dale Barbie Bar- bara som den senaste tiden har jobbat som grillkock i staden. Presidenten vill att Barbie ska försöka ta reda på vad det är som orsakar det oförklarliga kraftfältet. Ganska snart visar det sig att Barbies undersökningar tar honom på kollisionskurs mot Big Jim Rennie.


King är mycket kritisk i den här boken.  Han kritiserar religion, patriarkat, droghandel, våld, krig ... och vad detta gör, eller kan göra, med människor och människors förmåga att tänka och handla civiliserat.Men han skriver också om de människor som vill följa det goda, de som vill göra motstånd mot det ökande våldet.

Inga kommentarer: