16 januari 2012

Grimm jubilerar


Bröderna Grimm
I år är det 200 år sedan bröderna Grimm kom ut med sin första sagosamling. Bröderna Jacob och William som båda var språkforskare, hyste ett stort intresse för just folksagor. De samlade själva in sagor som nedtecknades av Dorothea Wild som var Williams hustru. Första publiceringen av sagorna blev ingen framgång, så bröderna bearbetade dem och gav ut dem på nytt. Denna gång blev det mer av en succé.
Från början var många av berättelserna sagor för vuxna. Folksagor är muntliga berättelser som förts vidare genom århundraden och över stora geografiska områden. Till exempel fanns det en variant av Askungesagan i Kina på 800-talet.

Själv kan jag nog tycka att många av de här sagorna fortfarande är sagor för vuxna. De är ofta rätt våldsamma och faktiskt inte så lite kvinnofientliga som kulturskribent Eva-Lotta Hultén påpekar i GP 2012-01-11 del 2 sid 62.

Kanske är det i samband med 200-årsjubileet inte så konstigt att det nu har dykt upp två tv-serier baserade på Grimms folksagor. Den ena heter Once upon a time och den andra heter just Grimm.

Inga kommentarer: