25 januari 2012

Jubilarerna duggar tätt

I år är det 200 år sedan Charles Dickens föddes. Att han skulle bli författare var verkligen inte helt givet. När han var 12 år gammal hade hans far skuldsatt sig så mycket att han till sist sattes i fängelse p g a obetalda skulder. Charles hade då fått ett jobb hos en vän till familjen, som drev en skokrämsfabrik. Den unge Dickens jobb bestod i att klistra etiketter på burkarna.

På den här tiden var det vanligt att hela familjen fick följa husbonden in i fängelset, men Charles slapp undan för att han hade sin egen försörjning. Han och andra fattiga barn slet sida vid sida med burkarna.
När fadern efter ett år släpptes ur fängelset slog han sig in på en bana som journalist. En karriär som även Charles valde. Trots att Dickens blev en framgångsrik journalist, var han märkt av sin barndoms prövningar. En barndom som inspirerade honom att skriva sin fiktion, utan att för den skull göra den självbiografisk.

Hans barndom gjorde också att han formades till en man med stor medkänsla och ett starkt rättspatos. Det var även dessa egenskaper som gjorde honom uppskattad som skribent. Tyvärr hade Dickens en annan egenskap med sig från sin barndom, egenskapen att leva över sina tillgångar. Trots att penningbekymmer skulle följa honom genom livet, så råkade han dock inte lika illa ut som sin far.

För den Dickensintresserade så kan man kika in på sajten dickens2012.org, för att se vad som planeras för att uppmärksamma jubileet.

Självklart kan man låna Dickens böcker på biblioteket!

Här kan du läsa om de andra jubilarerna: Strindberg och Grimm

Inga kommentarer: