14 februari 2012

Boktips om kärlek

Så här på Alla hjärtans dag delar vi med oss av ett par boktips där den storslagna kärleken står i fokus. Klicka på titlarna om du vill reservera böckerna.

I Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia får vi lära känna Hercule Barfuss - döv, dvärg och tankeläsare. Drömmen om Henriette Vogel följer honom genom dårhus och kloster i 1800-talets Europa, där han reser med ett varietésällskap av udda och fantastiska existenser. Det här är en svindlande, stundvis mörk och makaber berättelse med ett otroligt vackert språk. 2002 vann den Augustpriset för bästa roman.

Reser gör också Jonni och Liv i Hanna Wikmans bok Lift, om inte med ett varietésällskap så ändå omgivna av märkliga typer. Liv kommer från den trolska Lucindasläkten, ett skogsfolk och ett vägfolk där kärleken rör sig obehindrat över gränser. Och Jonni som vill lifta och lämnat flickvännen Emelia på Fårö, där allt inte är så roligt. Det spretar och myllrar, men efterhand vävs berättelserna och vägarna ihop av en uråldrig mormorsmor.

Skulle sedan den verkliga kärleken inte visa sig vara riktigt lika storslagen som böckernas kanske det kan passa med ett besök på Museet för brustna förhållanden i Zagreb? Museet - där man bland annat kan beskåda en "ex-yxa" som använts för att hugga sönder ett halvt möblemang - har vunnit pris som Europas mest nyskapande museum, och just på Alla hjärtans dag ska det visst vara särskilt välbesökt.

Mer om brustna hjärtan går också att höra i radioprogrammet Kropp och själ. Vill du istället frossa i mer lycklig kärlek kan du testa SvD:s kärleksquiz. Om du inte rent av vill pröva lyckan i en puss-station...

Inga kommentarer: