10 februari 2012

Fredagsfaktoid: kokad groda

Faktoid: Om man lägger en levande groda i kallt vatten och värmer upp det långsamt så märker den inte vad som händer, och dör till slut.

Inga grodor skadades
i skrivandet av det här inlägget
Fakta: Hur grodor uppfattar temperaturer är faktiskt ganska väl undersökt inom zoologin. De flesta grodarter tycker att temperaturer över 37° C är mycket obehagliga och försöker alltså undvika dem - oavsett hur snabbt eller långsamt temperaturen höjts.

Den här berättelsen används ofta som en metafor för människors anpassningsbarhet - då vi alltså skulle vara grodan och det allt varmare vattnet olika sorters negativa förändringar som sker så långsamt att vi inte lägger märke till dem. Att grodan i verkligheten visst skulle märka av temperaturförändringen och hoppa upp kan kanske ses som lite hoppfullt - vi kan också upptäcka och ta oss ur eländiga situationer.

Om inte annat kan man i vart fall ändra lite på berättelsen så som Al Gore gjort i En obekväm sanning, då han använder den som en liknelse för den globala uppvärmningen.
En groda som hoppar in en kastrull med kokande vatten hoppar genast ur den igen därför att den omedelbart blir medveten om faran; om samma groda befinner sig i en kastrull med ljummet vatten som sakta får koka upp kommer den helt enkelt - trots faran - att stanna kvar i vattnet tills den ... räddas.

Inga kommentarer: