17 februari 2012

Musik- bok- och filmtips

Idag blir det ett riktigt multimediatips, som knyter ihop sångaren Morrissey, författaren Graham Greene och skådespelerskan Helen Mirren. Hur ska det gå ihop?

Vi börjar med Morrissey. 1994 kom albumet Vauxhall and I, där det - i vanlig Morrisseyanda - finns en hel del klurigt kulturella referenser. Till exempel kommer titeln på låten Billy Budd från en novell av Herman Melville (ni vet, han som skrev Moby Dick) och en rad däri är hämtad från en filmatisering av Oliver Twist. Men vad som är viktigt (nåja, kanske inte alldeles livsavgörande...) för oss här är refrängen i låten Now my heart is full där det sjungs om Dallow, Spicer, Pinkie och Cubitt. Och vad är de för typer?

Jo, de är de skurkaktiga huvudkaraktärerna i Graham Greenes bok Brighton Rock. I en mordberättelse om 1930-talets gangstervärld i en brittisk badort får vi följa Pinkie, en desperat gängledare, som försöker ta sig uppåt i den undre världen genom att vara rätt elak mot sina underhuggare - Dallow, Spicer och Cubitt.

Och så var det Helen Mirren. Greenes roman filmatiserades 1947, men 2010 gjordes en ny version, där Mirren spelar Ida, som driver ett kafé men blir en sorts detektiv då hon ger sig efter Pinkies gäng efter att en servitris, Rose, dragits in i de kriminellas krets.

Så: lyssna på låten, läs boken och se filmen!

Inga kommentarer: