27 juni 2012

Känner du till filterbubblan?

 
Om inte kommer här en kort förklaring. Filterbubblan är det som händer när internetjättar som google, facebook, yahoo med flera, personifierar våra aktiviteter på nätet och matar oss med den information DE tror att vi vill ha.
Google till exempel sparar vår sökhistorik, var vi befinner oss när vi söker, vilken webbläsare vi använder med mera och viktar sedan sökresultaten mot vad de tror/anser att vi är intresserade av. Det betyder att oväntade sökresultat som hade kunnat ge oss nya infallsvinklar till ett ämne helt enkelt inte kommer upp i sökresultatet. Detta sker till stor del även om du är utloggad.

Vi matas helt enkelt med information som till stor del bekräftar och förstärker våra egna åsikter och uppfattningar i stället för att ge oss alternativ som kan göra att vi utvecklar vårt sätt att tänka kring ett ämne.
Nyhetstjänster publicerar inte tråkiga nyheter för då kanske användarna lämnar deras webbplatser. I stället får vi till oss mer lättsmälta nyheter. Det bidrar knappast till att ge oss en sann bild av verkligheten.

En bra bok att läsa för dig som vill fördjupa dina kunskaper om Filterbubblan är The Filter Bubble av Eli Pariser.

Inga kommentarer: