26 juni 2012

Nesbø, deckarförfattare

Jo Nesbø får ses som en av de mest framgångsrika deckarförfattarna under 2000-talet. Med anledning av att han sommarpratar i P1:s Sommar i dag, tisdagen den 26 juni, följer här en snabbguide till Nesbøs författarskap.

Född i Oslo, uppväxt i Molde, var planen till en början att bli proffslirare i Tottenham. Emellertid blev drömmen aldrig verklighet på grund av två avslitna korsband. I stället blev det Handelshögskolan i Oslo och en karriär som börsmäklare och finansanalytiker. Parallellt med finansjobbet var han sångare, låtskrivare och gitarrist i kända rockbandet De Terre.

Tillvaron snurrade allt snabbare med jobb och spelningar, och i samband med sin pappas död hoppade Nesbø av det skenande tåget och drog till Australien. Redan på flyget dit föddes fröet till den första romanen om Harry Hole. Av rädsla att den skulle tas emot som en "kändisroman" (minns hans tid i rockbandet De Terre!) skickade han in manuset under pseudonym.

Debutromanen Fladdermusmannen (1997) mottogs med öppna famnen av både läsare och kritiker, och sedan dess har han etablerat sej som en av våra mest lästa (och lånade!) författare.

Här följer hans böcker i kronologisk ordning:
Fladdermusmannen
Foto: Ola Erikson / Forflex

Kackerlackorna
Rödhake
Smärtans hus
Djävulsstjärnan
Frälsaren
Snömannen
Huvudjägarna
Pansarhjärta
Gengångare
 
Ps. Du vet väl att du även kan lyssna på Sommar på nätet om du missat något program? Gå in på Sveriges radios hemsida och klicka dig vidare till det program du vill lyssna på!
Inga kommentarer: