16 juli 2012

Goncourt är död - länge leve Goncourt!

Edmond anno 1888,
bild från Wikipedia
Den 16 juli 1896, alltså för precis 116 år sedan, dog den franske författaren Edmond de Goncourt, vilket väl inte hade varit så mycket att uppmärksamma idag om det inte varit för testamentet. Däri lämnades nämligen en ansenlig förmögenhet till grundandet av en litterär akademi, som sedan 1903 delar ut Goncourtpriset. Förmögenheten spenderar dock akademin på annat - prissumman är på 10 euro, men prestigen, uppmärksamheten och den ökade försäljningen betyder desto mer.

Priset, som delas ut i december, ska gå till den bästa skönlitterära boken på franska som utkommit under året. Skulle du vilja se om du delar juryns smak kan du prova exempelvis Jonathan Littells De välvilliga, en tjock bok om hur en SS-officer efter andra världskriget lever med minnena av vad han gjort, eller kanske Marie NDiayes Tre starka kvinnor, där berättelsen om Norah, Fanta och Kadhy bildar en väv av gränser, begränsningar och överträdanden.

Vilken bok som får årets pris vet fortfarande ingen, men ska vi döma av historien syns en tydlig tendens: det är mer sannolikt att författaren som föräras heter Jean än att det är en kvinna.

Inga kommentarer: