23 augusti 2012

Lika men olika

Ibland kan det vara knepigt att hitta rätt bok, även om man vet vad den heter. Det är nämligen inte helt ovanligt att flera olika böcker har samma titel. I en del fall är det kanske ingen större skada skedd - den som får med sig Hitler: en biografi av Joachim Fest istället för Hitler: en biografi av Ian Kershaw kan nog bli nöjd ändå. Och letar du efter en tragisk berättelse om kvinnors utsatthet går det bra med vilken som helst av de fyra varianterna av Såld som Göteborgsbiblioteken erbjuder.

Lite värre kan det vara att sätta Fjodor Dostojevskijs Vita nätter, en kärleksberättelse från 1840-talets St Petersburg, i händerna på den som förväntat sig Ann Cleeves deckare Vita nätter. Skulle någon fråga efter en bok med titeln Döden kan det också vara bra att veta om det rör sig om Elisabeth Kübler-Ross bok om samhällets förhållande till livets förgänglighet eller om det istället är Max Anderssons makabert humoristiska seriealbum.

Fler titlar som kan leda vilse är Besökaren, Drömmen om en trädgård, Spegelbilder eller Corpus delicti. Har du någonsin råkat ut för fel bok?

Inga kommentarer: