21 september 2012

Fredagsfaktoiden - elementärt, eller inte!

Faktoid: "Elementärt, min käre Watson" var Sherlock Holmes standardfras då han dryftade komplicerade fall med sin följeslagare.

Illustration från
Strand Magazine, september 1893
Fakta: I originalberättelserna av Arthur Conan Doyle förekommer faktiskt aldrig frasen, även om han ju ofta pikade doktor Watson för att säga det (för mästerdetektiven själv) uppenbara. De bevingade orden syntes istället första gången i tryck i P. G. Wodehouse bok Psmith, journalist, men då yttrat av en helt annan person, som en referens till Sherlock Holmes. Från Holmes egen mun kom orden inte förrän i den första ljudfilmen baserad på Doyles böcker, The return of Sherlock Holmes från 1929.

Apropå Sherlock Holmes passar vi på att uppmärksamma några andra märkligheter, som faktiskt står i böckerna på riktigt. I den allra första Holmes-boken, En studie i rött, förklaras att Watson har en gammal krigsskada i en axel. Tre år senare, i De fyras tecken, har skadan dock halkat ner i benet... Samma bok innehåller också vad som måste vara litteraturhistoriens längsta dag, då det på morgonen sägs vara den 7 juli, men frampå eftermidagen "en afton i september". Elementärt, var det ja.

Inga kommentarer: