18 september 2012

Ingen kan väl ha missat de femtio nyanserna

Ingen har väl kunnat undgå att höra talas om den mycket omtalade erotiska kärlekshistorien  "Fifty shades of Grey", eller som den heter på svenska "Femtio nyanser av honom". Den har sålts i över 40 miljoner exemplar världen över. Den får inte lånas ut som e-bok av svenska bibliotek.

Norstedts förlag har tre månaders karens på sina nya e-böcker innan de får lånas ut på bibliotek. Men när det gäller de tre femtio-nyanser-böckerna, så kommer de överhuvudtaget inte släppas som e-böcker till bibliotek. Just när det gäller översatt litteratur så finns det ofta långtgående krav och villkor som sätts av de utländska förlagen och agenterna, säger Magnus Nytell, chef för Bonnierförlagens digitala utgivning. Källa: svb.se Svensk bokhandel 14/12 sid. 9

Handlingen i första delen: 
När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne.

Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad.

Men Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär, och allt det Grey gömmer för omvärlden ...Inga kommentarer: