05 september 2012

Lika men olika - del 2

För ett par veckor sedan skrev vi här på bloggen om hur det kan ställa till boksökandet då olika böcker har samma titel. Har man alldeles glömt bort titeln på den bok man vill låna är det så klart ännu knepigare. Ibland händer det att vi får frågor om "en gul bok om nordiska gudar" eller att någon söker "en deckare med ett öga på omslaget". Vi gör så gott vi kan för att lista ut vad det kan vara frågan om i de fallen, och med lite detektivarbete kan det gå att hitta rätt. Men ibland hjälper det inte hur detaljerat omslaget än beskrivs, det kan ändå bli fel - vissa böcker ser helt enkelt likadana ut.

Söker du en bok med en fyr på omslaget finns det en hel uppsjö att välja på, men John Ajvide Lindqvists skärgårds-spökberättelse Människohamn är faktiskt så gott som identisk med Albert Sánchez Piñels lika läskiga roman om en fyr vid Antarktis, Cold skin (som vi i och för sig inte har på göteborgsbiblioteken). Även en annan bok av Ajvide Lindqvist, Lilla stjärna, delar omslagsbild med en annan titel, Vicky Jaggers självbiografi I det tysta, men där har åtminstone bilderna bearbetats lite olika.

Har du en vag minnesbild av att ha läst en bok som pryds av en kvinna med suddigt ansikte som håller en bukett med röda blommor? I så fall kan det antingen röra sig om Agneta Sjödins historiska roman om helgonet Lucia, Ett ljus i mörkret, eller en engelsk utgåva av James Longs lantliga kärleksberättelse Ferney (vars svenska översättning som tur är ser helt annorlunda ut).

Har det här inlägget en sensmoral? Förutom att det alltid är bra att veta så mycket som möjligt om de böcker man söker är det nog en uppmaning till världens bildbyråer att hålla bättre koll på förlagen de säljer sina bilder till, och kanske tipsa de som designar omslagen att de inte alltid är så originella som de tror...

Inga kommentarer: