10 september 2012

Strindbergs stiliga stil

Foto: Nordiska museet
(beskuren)
Under Strindbergsåret har det såklart kommit en mängd böcker om och av skalden. En av dem är Ockulta dagboken utgiven som faksimil, det vill säga en fotografisk återgivning av det handskrivna originalet. Här går det alltså att se alla överstrykningar, ändringar och kommentarer som August Strindberg plitade ner. Inte minst kan du studera den typiska handstilen, som en del tycker är svårläst men andra framhåller som ovanligt vacker. I en gammal tidningsartikel skrevs följande lovord:
Manuset till Folkungasagan är det vackraste – man skulle tro, att det varit en medeltida munk, som under åratal suttit och präntat texten inom de gröna, röda, blå, violetta och terrakottafärgade ramar, som författaren ritat upp mitt på de stora kvartssidorna.
Foto: KB
(beskuren)
Så typisk är förresten inte handstilen, när allt kommer omkring. När Strindberg som 25-åring fick anställning som amanuens vid Kungliga biblioteket ansåg hans överordnade att han skrev alldeles för slarvigt, och han sattes att lära sig den standardiserade bibliotekariestilen, som sedan följde med under hela författarskapet.

Källor: Statens musikverk, Månadens rara bok

Inga kommentarer: