25 oktober 2012

Det var en bask, en litau och en kazak...

Idag firas nationaldag i tre länder som inte upmärksammas så ofta, och vi tar tillfället i akt att tipsa om tre författare från länderna i fråga. Ja, "länder" kan förresten behöva ett frågetecken, då Baskien, som idag högtidlighåller 33-årsdagen av sitt självständighetsstatut, ju är en autonom region inom Spanien, inte en egen nation. Och apropå frågetecken så är det inte heller riktigt en nationaldag: i Litauen kallas den Konstitutionsdagen och i Kazakstan firar man Republikens dag.

Hur som helst, författare var det. Den internationellt mest lästa baskiska författaren skriver under pseudonymen Bernardo Atxaga. Ofta väver han in Baskiens historia och kultur i sina berättelser, och med sin speciella ordkonstnärlighet brukar han kallas representativ för regionens litteratur. Till svenska finns fyra romaner översatta, och du kan boka dem i vår katalog.

Jurga Ivanauskaitė föddes i Vilnius 1961, då Litauen ingick i Sovjetunionen. Som vuxen deltog hon aktivt i självständighetskampen, så det kan ju vara extra passande att påminna om hennes verk idag. Hennes debutroman från 1985, Häxan och regnet, väckte stor skandal då den publicerades. Konservativa krafter lyckades få boken förbjuden för sin okonventionella kristendomsbeskrivning och rättframma sexualskildringar, men bokhandlarna trotsade förbudet och det blev en försäljngssuccé. Det är den enda bok av Ivanauskaitė som översatts till svenska, och 2007 dog hon efter att ha drabbats av bindvävscancer.

Så många berömda författare från Kazakstan finns det inte - det närmsta vi kommer är nog Sergej Lukjanenko. Men det är inte så illa heller, då han betraktas som Rysslands (där han numera bor) populäraste science fiction-författare. De många läsarna har över 60 titlar att välja bland, i vart fall om man läser ryska. På svenska finns än så länge bara Nattpatrullen, en urban fantasythriller som utspelar sig i ett parallellt Moskva där Mörkrets och Ljusets makter ingått en bräcklig pakt för att skydda befolkningen från vampyrer. Boken finns också filmatiserad.

Inga kommentarer: