19 oktober 2012

En bit in i oktober...

tänkte vi ge några boktips som har just ordet oktober i titeln.

Vi börjar med:

Augusti, oktober / Andrés Barba

 En familj från Madrid, på semester i en by vid havet. Scenen är densamma varje år. Mamman, pappan, lillasystern Anita, fastern Eli och fjortonårige Tomás.

Mitt i semesteridyllen förvärras faster Elis sjukdom samtidigt som Tomás genomgår en smärtsam förvandling. Inget tycks längre anta samma proportioner som tidigare. "Innan hade smärtan varit som ett slags mentalt tillstånd för honom, nu var det något smutsigt och eget, som en varbildning, en fruktlös olycka." Under den sista natten i byn kulminerar spänningarna i Tomás liv i en fruktansvärd handling.

Kort därefter inser han att han måste möta sin

skuld genom att söka upp den enda som kan döma honom.

Augusti, oktober skildrar en ung människas möte med tillvarons skuggsidor. Andrés Barba gestaltar ett bryskt uppvaknande till en annorlunda verklighet där våld, sexualitet, ansvar och skuld utgör.


Vi fortsätter med: 24 timmar i oktober / Caroline Giertz

Eva-Maria lever tillsammans med tre barn, hund och maken Karl i ett radhus på medelklassavstånd från Stockholm city. Eva-Maria la konstnärskarriären på hyllan för att ta hand om familjen och har inte sovit på eoner känns det som. När hon ser sin man hångla upp dagisfröken faller hennes värld samman. Hon lämnar familjen och radhuset åt sitt öde och drar in till stan. I en stol hos innefrisören Pellegrini hittar hon nyckeln till sitt inre och till huvudstadens glamorösa uteliv, allt medan familjen och radhuset förfaller.

24 timmar i oktober är en pricksäker revanschroman i rasande tempo. Här ryms humor och värme, parat med bitande ironi och stor ömhet för romangestalterna. Det finns inga patentlösningar för ett bra familjeliv.

 
                                                                 

Vi avslutar med: Tystnad i oktober / Jens Christian GröndahlEn glimrande, sensuell samtidsroman om kärleken, äktenskapet och metafysiken och tidens förskjutningar.

Utdrag ur boken:

Jag är fyrtiofyra år och jag vet mindre än någonsin. Ju äldre jag blir, desto mindre vet jag. När jag var yngre trodde jag att mitt vetande skulle växa med åren, att det ständigt vidgades på samma sätt som universum. Ett allt bredare område av visshet som på motsvarande sätt förträngde och minskade ovisshetens omfattning. Jag var verkligen mycket optimistisk. Efter hand som tiden gått måste jag erkänna att jag vet ungefär detsamma, kanske till och med mindre

Inga kommentarer: