12 oktober 2012

Grattis alla Valfridar!

Valfrid Palmgren (1877-1967)
Idag har Valfrid namnsdag, något som enligt Statistiska centralbyrån kan firas av 1804 personer i Sverige. Här på biblioteket skulle högtiden kunna passera obemärkt förbi - om det inte vore för Valfrid Palmgren. I början av 1900-talet var hon nämligen drivande i införandet av folkbibliotek, öppna för allmänheten, med utbildad personal och gratis lån. 1905 anställdes hon som amanuens vid Kungliga biblioteket, den första kvinnan på en sådan tjänst, och åren därefter skrev hon en rad artiklar och pamfletter där hon argumenterade för ett folkets bibliotek, ofta med inspiration från USA som på den tiden låg långt framme vad gäller biblioteksutveckling.

Efter flera utredningar ändrades så möjligheterna till statsunderstöd för biblioteksverksamhet 1912, och även om Valfrid själv då flyttat till Köpenhamn för att skriva dansk-svenska ordböcker kunde hon över sundet se sina visioner förverkligas.

Så även om du inte har någon Valfrid i din bekantskapskrets (eller heter så själv) så kan du gott unna dig en liten tårta idag och skänka en tanke till denna pionjär!

Inga kommentarer: