11 oktober 2012

Ickelitterär Nobellitteratur

Idag får världen veta vem som tilldelas 2012 års Nobelpris i litteratur, en händelse som brukar uppmärksammas stort i bokvärlden. Men redan har vi ju fått veta vilka som får prisen i fysik, medicin och kemi och på biblioteket finns det böcker som knyter an till dem också.

Sant om kvant
Skulle du till exempel vilja veta mer om de tankegångar som ligger bakom fysikpriset kan du låna och läsa Johan Grundbergs Kvantfysik, en introduktion till de ganska komplicerade teorierna, som förhoppningsvis kan bli klarare med de tekniska tillämpningar som ges exempel på här. Föredrar du trots allt skönlitteratur så är experimentet med Schrödingers katt, som ofta använts som illustration till de kvantfysiska underligheterna, ett populärt motiv inom framförallt science fiction - så pass att det till och med finns en särskild Wikipediasida om ämnet - till exempel i Douglas Adams bok Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå.

Stamcellsforskningen, som uppmärksammas av medicinpriset, kan du bekanta dig med i Stem cells for dummies. Eller varför inte läsa om Den odödliga Henrietta Lacks, en fascinerande berättelse om kvinnan vars cellprover varit inblandade i tre tidigare nobelpris.

Proteinpoesi
Några böcker som handlar specifikt om de G-proteinkopplade receptorer som kemipristagarna forskat om har jag inte hittat i göteborgsbiblioteken. Men kanske kan diktsamlingen Vi måste ha protein bidra till någon sorts insikt?

Inga kommentarer: