30 oktober 2012

TV-historia på nätet

Gammal TV för gamla program
(bild från Wikipedia)
Via Biblioteksbloggen kommer ett tips om en webbportal som samlat klipp från den europeiska televisionens historia - EUscreen. Projektet startade 2009 och nu går det att se runt 60 000 TV-inslag, från 1900-talets början och framåt. Till exempel går det att se ett inslag om det nya biblioteket i Östersund. Ja, det var i vart fall nytt 1958... Eller varför inte kika på ett reportage om den industriella expansionen på Hisingen från 1964 (där Torslanda nämns 3:11 in i klippet).

Själv tyckte jag det var roligt att klicka runt och jämföra hur en nyhet har skildrats i olika länder, eller bara titta på hur det såg ut förr i tiden. Eftersom klippen inte är textade kan det senare nog vara tillräckligt för oss som inte är språkbegåvningar utöver det vanliga.

Föredrar du trots allt böcker framför internet (eller, vilket väl är det bästa, om du gillar både och) kan du klicka här för att reservera Lasse Boberg och Arne Weises Våra hundra år med radio och TV, en nostalgispäckad bok som tar läsaren med bakom kamerorna och kulisserna.

Inga kommentarer: