05 november 2012

Kom ihåg idag!

Remember, remember!
The fifth of november,
The Gunpowder treason and plot.
I know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot!
Om någon kommer ihåg ovanstående rader kan det vara för att den har sett filmen V for Vendetta (eller kanske läst serieboken som filmen bygger på). Men vad är det egentligen som ska minnas med dagens datum?

Guy Fawkes åker fast
År 1605 var England ett land präglat av konflikter mellan protestanter och katoliker. Den nye kungen, Jakob I, var son till Maria Stuart, som av många betraktades som katolsk martyr, vilket hade fått många katoliker att hoppas på ett uppsving för sin sak. Jakob I själv var övertygad protestant, men ville ändå verka för en avspänning trosriktningarna emellan. För vissa radikala katoliker var detta dock inte nog. En sammansvärjning slöts, där planen var att helt sonika spränga kungen och hela parlamentet i luften, kidnappa prinsessan Elizabeth och kröna henne till katolskt statsöverhuvud. Konspirationen avslöjades dock, och den femte november greps en av de sammansvurna med 36 tunnor fulla av krut. Det är alltså denna krutkonspiration som versen uppmanar oss att minnas.

Några som kommer ihåg dagens datum är de aktiva i nätaktivistnätverket Anonymous, som har utlyst en global protestdag mot det virtuella övervakningssamhället, och dessutom använder sig av en stiliserad mask föreställande Guy Fawkes, den konspiratör som greps vid kruttunnorna.

Vill du läsa mer om den här historien finns Antonia Frasers bok The gunpowder plot - för tillfället ligger den magasinerad under stadsbibliotekets ombyggnad, men lägg en reservation så får du den så snart den packats upp ur sin låda.

Inga kommentarer: