26 november 2012

Mer delaktighet

Som vi nämnt tidigare här på bloggen försöker vi uppmärksamma hur alla ni besökare kan bli delaktiga i biblioteksverksamheten. Såklart tar vi alltid emot synpunkter, både här på bloggen och i det fysiska biblioteket. Men det går att göra mer än bara tycka också. Här kommer några tips som har med vår katalog att göra.

En av de viktigaste sakerna med ett bibliotek är ju att det ska gå att hitta det man söker efter. I katalogen går det att söka på författare och boktitlar, men också ämnesord. Ofta kan ämnesordet vara nog så viktigt - det händer ju att man inte är på jakt efter en specifik titel utan bara vill ha en bok vilken som helst som handlar om till exempel tulpaner eller vulkaner. Vanligtvis är det vi bibliotekarier som skriver in ämnesorden i katalogen, men alla ni låntagare som läser böckerna kan också hjälpa till, så att fler kan hitta rätt bok.

Om du har ett lånekort med PIN-kod kan du lägga till "taggar", ord som beskriver vad en bok handlar om, i katalogen. Dessa blir sedan sökbara precis som de vanliga sökorden. Till exempel kan du se hur någon, utöver ämnesord som "biografi" och "litteraturhistoria", har lagt till taggen "homosexualitet" i katalogposten för Carina Burmans bok K.J. - en biografi om Klara Johanson.

Ytterligare interaktiva funktioner i katalogen är möjligheten att skriva recensioner (till exempel var det någon som ville dela med sig av sin läsupplevelse av Harry Bernsteins Drömmen) och att diskutera med andra om böckerna. Tyvärr hittar jag inte exempel på någon sådan aktiv diskussion så här på en gång, så det kan hända att du får vänta på att få svar ifall du initierar en. Men för att det ska bli en livlig diskussion måste ju någon börja!

Vill du veta mer om tips och trix i katalogen kan du klicka här.

Inga kommentarer: