01 december 2012

Julkalender à la SAB

Det är visst inne med julkalendrar, säger Dagens Nyheter. Här på Torslanda bibliotek kombinerar vi trendkänsla med folkbildning, och ordnar en egen kalender på temat hyllsignum och boktips. Som en del nog känner till står ju böckerna på våra hyllor ordnade i bokstavskategorier, enligt det så kallade SAB-systemet. Som av en slump är huvudrubrikerna just 25 stycken, vilket är som gjort för en julkalender - åtminstone om man följer amerikansk tradition, där den sista luckan öppnas på juldagen. Följ med på en adventsresa från A till Ä!

(Den här posten uppdateras varje dag, med senaste datumet överst i listan, så sätt den gärna som favorit om du vill följa kalendern. Vill du klättra vidare i klassifikationsträdet efter kalendern är slut kan du klicka här - och om du väljer den klassiska varianten av Gotlib-katalogen kan du söka efter klassifikationskoder i göteborgsbibliotekens bestånd.)

Foto: ShironekoEuro
Det är dags för den 25:e och sista luckan i vår SAB-kalender. Efter att avdelningarna Z, Å och Ö, där man hittade filmer, kartor och övriga specialsamlingar, plockades bort från klassifikationssystemet 1984 är den sista rubriken Ä - Tidningar. På Torslanda bibliotek har vi inte något jätteutbud av dagstidningar (under Stadsbibliotekets ombyggnad finns de flesta svenska dagstidningar på biblioteket i Västra Frölunda och det internationella utbudet är störst på Global), och det är ju också vanskligt att tipsa om tidningar som har nya artiklar varje dag. Så idag blir det ett tips om tre databaser:
  • Artikelsök - Här hittar du svenska dagstidnings- och tidskriftsartiklar från 1979 till idag. Här finns ca 2 miljoner artiklar förtecknade, men långt ifrån alla är tillgängliga att läsa i fulltext. Men du kan leta vidare i
  • Mediearkivet - Databasen innehåller cirka 400 dagstidningar, tidskrifter och affärspress i fulltext och PDF. Material går som längst tillbaks till 1987.
  • Press Display - Här får du tillgång till över 1700 tidningar från hela världen. Arkivet går bara 60 dagar bakåt, så det är mer något att använda för att hålla sig à jour än en historisk forskningsresurs.
Artikelsök kan du använda via en dator på biblioteket, men Mediearkivet och Press Display kan alla som har ett lånekort med PIN-kod logga in på varifrån som helst.

God jul! Idag har vi kommit till Y i vår genomgång av SAB:s klassifikationssystem. Musikinspelningar lyder rubriken, och beståndet består framförallt av cd-skivor, men här finns också dvd-filmer med inspelade konserter och framträdanden, och en liten samling gamla vhs-kassetter. Indelningen i underrubriker sker här dels efter instrument och dels efter genre, vilket innebär att du till exempel hittar harpospel under Yga, marscher under Yma och blues under Yxf. Men det är faktiskt inte bara musik som hamnar här: Yne är ljudkonstens signum, Yre betecknar revyinspelningar och "parodier, signaler, ljudeffekter m.m." går att hitta under Yä. Idag är signum Yöaj särskilt aktuellt - det är här du hittar julmusik. Men det kan vara skönt att komma undan bjällerklangen för en stund, så dagens tips blir istället vad sajten kritiker.se rankar som årets bästa album: Anna von Hausswolffs Ceremony. "Svår", "dyster", "snårig" och "jobbig" är några omdömen från recensionerna, men också "magnifik" och "tidlöst vacker". Nog låter det som lämplig lyssning för att få lite distans till glitter och granar?

Under rubriken X - Musikalier (noter) finns det gott om julsånger - och för den delen sommarvisor och kanske någon höstserenad. Här finns flera samlingar med hits från olika årtionden, toner till kända och mindre kända artisters produktion, snapsvisor och folkvisor. Om du vill lära dig spela något instrument är det också hit du går för att få hjälp på vägen, vare sig det handlar om elgitarr eller oboe. Klickar du på videolänken här invid får du höra en av visorna från dagens boktips: Dan Anderssons Julvisa i Finnmarken. Texten och noterna hittar du i Dan Anderssons vackraste visor, tillsammans med klassiker som Omkring tiggarn från Loussa och Jungman Jansson.

Dan före dan före dopparedan, och det är dags för avdelning V - Medicin. Det kan vara lärorika hyllor så här års: vill du lära dig mer om eventuella stressymtom kan du vända dig till böckerna under Vebl, och råkar du ut för matförgiftning vid julbordet finns mer information om det vid Vebg. Den som blivit sängliggande efter att ha råkat ut för en oplanerad isfläck kan få en bok från Vfo - ortopedi. Men boktipset idag är lite mindre tekniskt och mer reflekterande: Karin Johannisson beskriver i Tecknen - läkaren och konsten att läsa kroppar det medicinska mötets historia från 1800-talets början och fram till 1900-talets mitt. Vad utspelade sig egentligen i undersökningsrummen? Hur föreställde man sig att det sjuka jagets insida syntes på utsidan? Vad uppfattades som förbjudet, hotfullt eller äckligt?

Idag, 21 december, bekantar vi oss med avdelning U - Naturvetenskap. Här ryms faktiskt hela världen, från oändliga universa till försvinnande små elementarpartiklar. På barn- och ungdomsavdelningen brukar hylla Ud vara särskilt välbesökt, då det är här böcker om dinosaurier står. Framåt våren brukar det lånas friskt även från Ugg, som är beteckningen för fågelböcker. I dessa tider av mer eller mindre välgrundat domedagsprat i det stora och frågan om snö till jul i det lilla går jag till Uhc för för dagens boktips. Mark Lynas har läst i stort sett varenda vetenskaplig rapport som skrivits om klimatfrågan, och bestämde sig så för att skriva om vad som händer med klimatet, miljön och hela vår civilisation vartefter temperaturen stiger. Resultatet: en skoningslös populärvetenskaplig thriller: Sex grader.

Det är inte helt lätt för mig att hitta ett bra boktips från T-sektionen här på biblioteket. Ämnet är nämligen Matematik, som i och för sig inte behöver avskräcka, men de allra flesta av böckerna som står här är olika kursböcker för de som studerar just matematik - vilket ju är bra på sätt och vis, fast kanske inte så roligt för oss andra att läsa. Åtminstone lite mer populärlitterärt är George Ifrahs tvåbandsverk om Räknekonstens kulturhistoria, men det är nog ändå i tjockaste laget med sina 1186 sidor. Och en introduktion till talet pi har vi redan tipsat om, med anledning av pi-dagen. Återstår så en lite lättsam introduktion till siffrornas och talens magiska värld. Matematik - vad som är värt att veta tar dig med från noll till Riemannhypotesen på ett pedagogiskt och underhållande sätt, även om det nog stämmer som det står i förordet: "detta är ingen bok för sträckläsning". Men om du är ledig mycket den närmsta tiden kan den säkert vara rolig att ha till hands!

December rullar vidare, och idag har vi kommit till den 19:e och avdelning S. Här finns allt som har med Militärväsen att göra - ja, allt förutom själva krigen, som brukar hamna på historiehyllorna. Men fakta om uniformer, pansarvagnar, värjor, ubåtar, jaktplan, kärnvapen, musköter och pistoler står prydligt uppradade utmed den åtminstone här på Torslanda bibliotek största underavdelningen: spioner. Dagens boktips försöker ta lite mer av ett helhetsgrepp, vilket anas av titeln: Krig - rädsla, död, kärlek. Författaren Sebastian Junger tillbringade femton månader med en amerikansk pluton i östra Afghanistan. Målet var att så nära som möjligt försöka skildra vad soldaterna upplever - hur krig faktiskt känns.

Efter nyår kan det vara bra att känna till hyllorna med böcker märkta R - Idrott, lek och spel. Här finns alla möjliga bra träningstips ifall du känner att du behöver hjälp att infria något nyårslöfte. I viss mån är böckerna dessutom säsongsindelade, här finns en särskild avdelning, Rbg, för vintersport och framåt våren kan du snegla mot Rbdc - segling. På några olika ställen står böcker om scoutrörelsen (Rh) och mer allmänt friluftsliv (Rbo). Men här finns som sagt också lek och spel, som kanske passar bättre fram till mellandagarna. Lånar du till exempel boken Familjespel idag får du behålla den till efter Trettondagen. Till dess kan du hålla dig sysselsatt med 120 olika spel, från äppeldykning till mahjong (eller i bokstavsordning: från alfabetsspelet till - äppeldykning!).

Avdelning Q - Ekonomi och näringsväsen - spänner över ett vitt fält, från managementteorier och marxism till frimärkssamlande och turism, med en hel del sömnad, kokböcker och husdjur däremellan. Bland allt detta står Pat Willards bok Saffran - historien om världens mest förföriska krydda, ett boktips som väl passar i dessa dagar. Men läser du boken får du veta att de rödgula pistillerna har med betydligt mer än lussebullar att göra. Här berättas om Kleopatras saffransbad, hur en blandning av valnötter, sirap och saffran skulle bota pestsjuka, hur man redan för 4000 år sedan färgade tyg med kryddan och om saffransfestivalen i spanska Consuegra. Förförisk läsning!

Idag firas tredje advent, troligtvis med en hel del tända ljus. Boktipset blir därför dagsaktuellt, samtidigt som det är tidlöst: boken heter nämligen Levande ljus året om. Här kan du lära dig hantera bivax, göra geléljus i formar, skapa egna doftljus eller pynta till det med snäckor och speglar. Du hittar denna och fler böcker om ljustillverkning under hyllsignum Pm, och vidgar du blicken till hela P-sektionen går det att hitta allt från scrapbooking och bergsbruk till fotografi, datorer och manualer till såväl båtar som bilar, allt samlat under rubriken Teknik, industri och kommunikationer.

Den 15:e december har turen kommit till avdelning O - Samhälls- och rättsvetenskap. Det är här du letar om du vill hitta böcker inom ämnen som sociologi, kriminologi, juridik eller statistik. På underavdelning Op står också böcker på temat framtidsforskning - en genre som nog åldras snabbare än de flesta. Vad sägs till exempel om en förutspåelse att vi 2016 ska ha mjuka trottoarer, vilka är sköna för bara fötter men gjort högklackade skor helt ogångbara? Då är det tryggare at blicka bakåt, vilket dagens boktips, från avdelning Ohjh, gör: Undantagsmänniskor presenterar HBT-historien ur ett svenskt perspektiv, från stenålderns könsöverskridande shamaner, över drottning Kristinas 1600-tal och Pontus Wikners 1800-tal fram till senare tiders prideparader.

Hyllorna med böcker klassificerade under signum N - Geografi - är många och fulla. Och det vill väl till om hela världen ska få plats, från det riktigt lokala till avlägsna kontinenter. här hittar du såväl kartböcker som turisttips och reseskildringar. Under rubriken N:k finns också de geografiska upptäckternas historia, med bland annat Christopher Columbus och Nordostpassagen. Dagens boktips tar oss nästan så långt bort från Torslanda det går att komma. Pitcairn är en av världens mest isolerade boplatser, belägen i Söderhavet. På ön lever bara ett 50-tal människor och närmsta sjukhus ligger 5400 kilometer bort. Anders Källgård har besökt och bott på Pitcairn i omgångar, och skriver om denna och andra söderhavsöars historia, människor och natur i boken På Pitcairn.

Det är väl passande att det idag, Luciadagen, är dags för avdelning M - Etnografi, socialantropologi och etnologi, eftersom det är på dessa hyllor det går att hitta böcker om högtider och traditioner, som just luciafirandet. Men att tipsa om till exempel boken Varför firar vi lucia? vore ju en smula förutsägbart, så jag plockar vidare bland böckerna om häxor, tatueringar, resandefolk, vandringssägner och äldre tiders matvanor. Till slut fastnar jag för en titel som kan vara nog så lämplig så här års: Eld av Yngve Ryd. Författaren har intervjuat äldre samer om deras förhållande till flammor och glöd, vilket resulterat i lika lärorika som intressanta berättelser. Att göra upp en eld är verkligen en konst! Visste du till exempel att det är mycket bättre att elda med färsk björkved än torr om man vill att elden ska värma ordentligt?

Idag har Alexander namnsdag, och eftersom det är dags för avdelning L - Biografi med genealogi - så bjuder jag på en hel radda böcker om olika Alexandrar. I Farväl Aleck skriver Alexander Berkman om sitt liv som anarkist i det tidiga 1900-talets USA, en berättelse som till stora delar utspelar sig i fängelse, där han satt dömd för mordförsök på en antifacklig industrimagnat. En fängelsevistelse av andra orsaker berättar Alexander Ritchey om i självbiografin Välkommen till helvetet. Från framgångsrik bordtennisspelare till missbruk, tvångsvård och fängelse - i boken får vi följa med i en nedåtgående spiral. Även om den vänder lite uppåt mot slutet så dog Ritchey av en överdos samma år som biografin gavs ut. En sista Alexander är inte riktigt en Alexander, utan en Aleksandr: i En dissidents död reds de många märkliga omständigheterna kring den ryske före detta säkerhetsagenten Aleksandr Litvinenkos död ut. En inblick i Kremls mörka hjärta. (Undrar någon var genealogi är för något? Det är under den rubriken du hittar böcker om släktforskning. Utmed de L-märkta biografierna finns också biografier över personer från särskilda fackområden, som konstnärer (Ibz), författare (Gz) eller idrottare (Rbz).)


Idag skriver vi den 11:e december, och i Burkina Faso firas nationaldag. Eftersom vi har hunnit till avdelning K - Historia - i SAB-kalendern har jag letat efter något verk som ska avhandla Burkina Fasos förflutna, men det enda jag hittar är mer samtidsorienterade guideböcker. Om till exempel den här boken någon gång skulle köpas in till göteborgsbiblioteken skulle den i vart fall gå att hitta under hyllsignum Kpc. Till dess letar jag vidare bland andra länders historier, böcker om flaggor och mynt och mer allmän världshistoria och får till slut med mig följande tips från avdelningen Kulturhistoria: Det blå av Åsa och Håkan Wettre. Boken fördjupar sig i alla nyanser av blått, från klassiskt ostindiskt kobolt till Kleins patenterade variant - hela tiden med både personliga reflektioner och välgrundade historiska referenser.

Det delas inte ut några nobelpris i arkeologi idag, även om kol-14-metoden som Willard F. Libby belönades för 1960 ju haft stor betydelse för ämnet. Hur som helst har vi idag, 10:e december och Nobeldagen, kommit till hyllsignum J, som står för just Arkeologi. På dessa hyllor står utgrävningsrapporter från både Birka och Babylon, böcker om mumier och medeltida husgrunder och en hel del ytterligare. Några nobelprisvinnare hittar vi som sagt inte här, men författaren till dagens boktips vann däremot Augustpriset 1996 (för Spåren av kungens män) och själva boken i fråga utsågs 2011 till årets bok om svensk historia av nättidningen Svensk historias läsare. Maja Hagermans Försvunnen värld är en fascinerande berättelse om utgrävningarna inför bygget av en ny motorväg mellan Uppsala och Tierp, där en rad tidigare okända bosättningar och byar från stenåldern fram till järnåldern upptäcktes, fulla med spännande fynd.

Andra advent och 9:e december; dagens avdelning är I - Konst, musik, teater, film, fotokonst. Rubriken ger ju en ganska bra sammanfattning av vad man kan förvänta sig av böckerna på dessa hyllor, men utöver det uppenbara finns här också arkitektur, design och dräkthistoria. Tipset idag blir en bok full med tomtar och troll - John Bauer: en konstnär och hans sagovärld. Här finns de klassiska bergatrollen, prinsessorna vid skogstjärnarna och en hel del rödluvade tomtar, men också personliga porträtt och vackra landskapsbilder. Lägg till det en rad inledande texter som berättar om Bauers liv och sätter in hans verk i ett kulturhistoriskt sammanhang och du har en bra bok att bläddra i under såväl decembermörker som julemys.

Idag, 8:e december, är det dags för den absolut största avdelningen här på biblioteket: H - Skönlitteratur. Av de ungefär 30 000 volymerna som står här är drygt 18 000 klassificerade under ett signum som börjar med H. Det kan vara till exempel Hci (tecknade serier), Hk (romaner på spanska) eller Hva.02/VC (dvd-film från Kina). Dagens boktips hämtar jag från hyllan märkt Hc.03, vilket innebär att jag bjuder på svensk poesi. I Sonja Åkessons diktsamling En värk att anpassa hittar jag nämligen en liten adventsdikt som jag tänkte kunde passa. Men som vanligt i Åkessons värld är perspektivet varken sockersött eller stjärnetindrande:Lucia, sex år, snörflar i mjölkkoppen.
Blodpalten pöser över.
Inte ett glitter, just nu
i morgonens påse.

Himlen lutar snävare
än bryggsturöken mäktar.
Drevskallet går ned sig i sjön.
Likt ett utslängt gråpapper
hasar gryningen fram genom dungen.

Idag är det dags för hyllsignum G - Litteraturvetenskap. De här hyllorna dignar av såväl litteraturhistoriska översiktsverk som initierade närstudier av de mest obskyra verk, tillsammans med biografier över mer eller mindre berömda författare (även om de senare faktiskt ställts utmed övriga biografier vid hyllan för signumet L - men mer om det den 12:e). En författare som de senaste åren blivit flitigt nyöversatt till svenska är skräckmästaren H. P. Lovecraft, som i en mer analyserande bok berättar om hur han tyckte att en bra rysare ska vara uppbyggd. Om övernaturlig skräck i litteraturen skrevs 1925-1927 och är en livfull (Lovecraft är känd för sitt staplande av målande adjektiv) redogörelse över genrens historia fram till dess. Hur ska då bra skräck skrivas?
"Den sanna skräckberättelsen innehåller något mer än mord i det fördolda, blodiga ben eller en svept skepnad som slamrar med kedjorna enligt reglerna. En viss atmosfär av andlös och oförklarlig fruktan för yttre, okända krafter måste vara närvarande, och det måste finnas en glimt (...) av detta det mest fruktansvärda som människohjärnan är i stånd att föreställa sig - att de fasta naturlagar som är vårt enda skydd mot angreppen från kaos och den opejlade rymdens demoner upphävs eller motverkas på ett ondskefullt, utförligt beskrivet sätt."

6:e december har vi kommit till hyllorna märkta F. På dessa hittar du ämnet Språkvetenskap med underavdelningar, det vill säga retorik, grammatik, språkhistoria, med mera. Det allra största utrymmet upptas av ordböcker (som ju är tjocka) och språkkurser (som är många). Faktiskt finns det en del skönlitteratur här också, men då i korta, speciellt bearbetade versioner tänkta att läsas som språkundervisning. Men det här är en julkalender, så dagens boktips får bli ett med lite julanknytning: Bonniers rimlexikon. Om du köpt till exempel en jacka till någon i julklapp, men inte kommer på ett lämpligt rim är den mycket användbar - här bjuds på tjugotvå alternativ, från backa till tracka. Boken inleds också med en liten verslära för rimmare, som kan vara bra att ha för att undvika de otympligaste konstruktionerna.


Decembers femte dag tar oss till avdelning E. Det är en av de mindre, åtminstone här på Torslanda bibliotek. Rubriken är Uppfostran och undervisning och här går det att hitta både praktiska metodhandböcker för olika skolämnen och information om läs- och skrivsvårigheter. På underavdelningen Eaa - Pedagogisk psykologi står Åsa Mobergs bok Lustpunkten, som går lite på tvärs mot många av de andra verken här; underrubriken är "en bok om inlärning utan utbildning" och Moberg argumenterar, ofta utifrån sig själv och sitt liv som exempel, för att det behövs mer nyfikenhet och kanske inte så mycket styrd och resultatinriktad utbildning. Och nog blir man väl nyfiken av kapitelrubriker som "Brist på kunskap kan vara en tillgång" eller "Om hur jag slutade läsa böcker"?

Det är den 4:e december och idag plockar jag en bok från avdelning D - Filosofi och psykologi. Här blandas Platon och Nietzsche med kolikbarn och drömtydning - och så lite vetenskapsteori på det. Volymen jag får med mig står granne med titlar som Skulle du kunna äta din katt? och Sonjas godhet: om medkänsla i en självupptagen tid under signumet Dg - Etik. Hur pass etiskt ämnet är låter jag vara osagt, då den heter Sanning med modifikation: lögnens kulturhistoria. Författaren Evelin Sullivan ger exempel på osanningar från mytologins äldsta tider fram till lögndetektorns och Anonyma Alkoholisters dagar. Här finns till och med ett kapitel om ljugande djur, där det bland annat berättas om hur alligatorsköldpaddan lurar in byten i munnen med hjälp av en utväxt i underkäken som ser ut som en fet larv. Kanske inte ett etiskt föredömme, men kul att läsa om ändå.

3:e december har kommit, tillsammans med snön. Då har vi hunnit till hyllsignum C, där böcker på temat Religion står på rad. Så här i adventstider är kanske avdelningarna Ca till och med Cl särskilt aktuella, då de behandar kristendomen ur olika aspekter. Men chanukka, som högtidlighålls nu på lördag, går också att läsa om under Cmdb - Judendom, och om asatrons firande av vintersolståndet går det att hitta litteratur under Cmia - Fornnordisk religion. Boktipset för dagen får dock representera något lite annat. Alain de Bottons Religion för ateister är en alldeles ny bok (som det fortfarande är kö på - men klicka på titeln för att sätta upp dig i väntelistan) som bland annat diskuterar behovet av gemensamma riter, även för icke-troende - något att tänka på så här års.

Den 2:a december tittar vi närmre på hyllorna märkta B. Här kan det stå böcker om lite vad som helst, då rubriken är Allmänt och blandat. Vill du bläddra i en uppslagsbok är det hit du ska gå; bredvid dem står citatsamlingar, idéhistoriska verk, böcker om muséer och publicistik. Under hyllsignumet Bl finns dessutom böcker om spöken, andar och fantasidjur - Omstridda fenomen, kort sagt. Men vårt boktips hittar du på underavdelningen Bb: Marianne Hööks essäsamling Får man vara lite tilltalande i det här samhället?. Här finns allt från inredningsråd och filmrecensioner till politiska reflektioner och dagboksanteckningar, allt formulerat i den skarpa stil som gjorde Höök till en uppmärksammad skribent under 50- och 60-talen. Väl värd att återupptäcka!

Första december börjar vi alltså med A. Under denna rubrik hittar du Bok- och biblioteksväsen, det vill säga till exempel bibliografier, bokhistoria och förlagsverksamhet, men också böcker om att skriva, kalligrafi och paleografi. Boktipset vi plockar från den här hyllan heter Resa i tysta rum - okända svenska slottsbibliotek, en vacker bok om dolda kulturskatter och de människor som skapade dem. Klicka på titeln om du vill reservera den.

Inga kommentarer: