17 december 2012

Nyzeeländsk litteratur

I Sverige kan man inte precis påstå att nyzeeländsk litteratur är så stor. Kanske beror det på att deras skönlitteratur ofta har en dyster klangbotten. Många författare skriver med lite mörkare teman som, orättvisor, hot, instängdhet, övernaturliga fenomen och mörker. Ofta är det också fråga om kortare berättelser i novellformat.

Den nyzeeländska litteraturen existerade knappt före självständigheten 1947. Så länge landet var en del av det brittiska imperiet gavs det inte mycket utrymme för inhemsk kultur. Källa bif 4/12

Här följer lite tips på nyzeeländska författare:

Janet Frame, som t ex har skrivit Doftande trädgårdar för de blinda

Maurice Gee

Keri Hulme som har skrivit Benfolket

Katherine Mansfield som bl a har skrivit Den nya IsabelMest känd för oss svenskar är kanske Linda Olsson, som ju faktiskt är född i Stockholm. Sedan 1990 är hon bosatt i Auckland på Nordön i Nya Zeeland och det var här hon började skriva. Här i Sverige slog hon igenom med Nu vill jag sjunga dig milda sånger.

Vill du läsa om fler nyzeeländska författare, så föreslår jag att ni provar den förträffliga författardatabasen Alex. Du kan logga in i den hemifrån om du har bibliotekskort och pinkod. Du når den från vår databassida.

Inga kommentarer: