19 december 2012

Världens viktigaste bok

Rubriken kanske lovar för mycket - det är lika bra att erkänna. För dagens inlägg är ingen initierad analys av global litterär status, inte heller är det ett tips om boken som heter så. Det är inte ens ett försök, som brukar vara så populärt så här års, att sammanfatta årets utgivning. Istället blir det en lite tramsig reflektion över en teknisk funktion i bibliotekskataloger (och i förbifarten förhoppningsvis användbara tips om de katalogerna).

När du söker efter böcker i Gotlib kan du sortera sökresultaten på lite olika sätt. Är du ute efter en rykande färsk bok kan du sortera på utgivningsår. Vill du kanske sammanställa en lista över litteraturen inom ett område kan du sortera resultaten efter titel i bokstavsordning. Men du kan också rangordna dem efter relevans, det vill säga vilken bok (eller skiva, ljudbok eller annat medium) som bäst matchar det du sökt efter. Men om du inte sökt nånting alls - vad är då mest relevant?

Just nu är den allra mest relevanta boken på göteborgsbiblioteken den här. Känner du dig övertygad? Om inte så är det nog inte fel på dig och vad du tycker är viktigt här i världen, eftersom sorteringen, om man inte skriver in något eget sökord, sker efter hur ny katalogposten är. Så gör vi i vart fall i Göteborg. Men vilken är Sveriges viktigaste bok? I den nationella bibliotekskatalogen Libris verkar rangordnandet gå till på ett mer mystiskt sätt, för jag kan inte riktigt förstå hur det här operettmanuset hamnar högst upp.

Men det här skulle ju handla om världens viktigaste bok, inte Sveriges. I katalogen Worldcat, som samlar beståndet hos 72 000 bibliotek i 170 länder, går det tyvärr inte att lista samtliga böcker, utan man måste alltid söka efter något särskilt. Men om man utgår från att världens vanligaste ord är "ok" blir den mest passande boken I'm ok, you're ok, vilket kanske stämmer om man litar på det amerikanska köpbeteendet - den har sålt i över 15 miljoner exemplar. Fast egentligen tror jag att varje läsare själv bör bestämma vad den tycker är relevant.

(Tack till bloggen copyriot för uppslaget, där diskuteras också mer om det tekniska bakom sorteringsfenomenet.)

Inga kommentarer: