16 januari 2013

Ett icke så blygsamt företag

Under människans historia har fler än ett bibliotek bränts ner av invaderande styrkor för att förstöra den samlade kunskapen i ett samhälle och därmed förstöra hela kulturer. De flesta av oss känner till att det berömda biblioteket i Alexandria brändes ner för si så där 2000 år sedan.

Om fysiska bibliotek brinner så lätt, så gör kopior. Ja så säger miljonären Brewster Kahle. Och kopior är just vad han ägnar sig åt att göra. Han kallar sitt bibliotek av kopior Alexandria 2.0 och det innehåller kopior på internet, alltså själva webben. På servrar i San Fransisco och just Alexandria bevarar han sina internetkopior.

Brewster Kahle använder sig av den ideella organisationen Internet Archive och Wayback Machine. Här kan man se hur utvalda internetsidor såg ut förr om åren med start 1996.

Så här såg t ex GP ut en dag år 2000:                              

En av Kahles ambitioner är att förse världen med universal tillgång till all världens kunskap. Detta är inte en lätt ambition för:
"The quest pitted him against the lords of copyright and their swarming lawyers, against internet giants like Google, and against the prevailing wisdom that information must have an owner — and a price."

källa:
http://www.wired.com/threatlevel/2012/08/brewster-kahle/Inga kommentarer: