11 januari 2013

Filmfestival på biblioteket

Programmet till filmfestivalen brukar alltid vara efterfrågat här på biblioteket, och nu finns det att hämta för alla hugade cineaster. Efter att ha bläddrat igenom det kan jag också tipsa lite särskilt om filmer som på olika sätt har bokanknytning - och om böckerna som de knyter an till.


Det visas inte mindre än två filmer om Thor Heyerdahls Kon-Tikiexpedition: dels dokumentären som besättningen själva filmade 1947, och dels en dramatiserad version från 2012. Vill du fördjupa dig i söderhavsäventyret kan du låna Heyerdahls bok Expedition Kon-Tiki.

Sofi Oksanens mycket läsvärda roman Utrensning har blivit till film, genom musikvideomakaren Antti Jokinens regi.

I Patience (after Sebald) porträtteras författaren W. G. Sebald, som av många framhölls som en trolig och värdig Nobelprisvinnare men som dog alltför tidigt i en bilolycka 2001. Filmen tar sin utgångspunkt i Sebalds bok Saturnus ringar, och på biblioteken finns många fler.

1974 skrev den tyske författaren Heinrich Böll boken Katharina Blums förlorade heder, och året därpå filmatiserades verket av Margarethe von Trotta och Volker Schlöndorff. Berättelsen kretsar kring hur en ung västtysk kvinna dras in i statens skoningslösa jakt på terrorister efter en natt med en efterspanad bankrånare. Filmen visas som en del av en omfattande von Trotta-retrospektiv som visas av Cinemateket (vars program också finns att hämta här) under våren.


Dessutom är årets festivalkonstnär, som gjort affischer och bjuder på en utställning, serietecknaren Liv Strömquist. Hennes album finns så klart på biblioteken - klicka här för att reservera!

Och givetvis finns det gott om andra filmer att välja bland också, både på festivalen och att låna biblioteket (om du vill ordna en gratisfestival bara för dig själv...).

Inga kommentarer: