30 januari 2013

Musicerande författare eller författande musiker?

I Icakurirens första nummer för året intervjuvas författarinnan Camilla Läckberg. Där kan vi läsa att hon nu har börjat skriva lite musik, bland annat två låtar om barnboksfiguren Super-Charlie. Först med att verka inom båda dessa områden är hon dock inte. Nedan följer några andra personer som har flera strängar på sina lyror: 

Bunny Munros död (2009) är Nick Caves andra roman. Titelpersonen är en kringresande försäljare av hudprodukter. Efter sin frus självmord tar Bunny med sig sin son på en säljresa i ett försök att reparera deras relation. Allt går dock inte som han tänkt sig.

Till vardags återfinns Nick Cave vanligtvis som sångare i Nick Cave & the Bad Seeds, vars femtonde skiva, Push the sky away, släpps i februari. Mest kända är de kanske för den gamla Kylie Minogue-duetten Where the wild roses grow (1995):


En världskänd sångerska som kanske inte är fullt så uppmärksammad för sina böcker som för sina skivor är Madonna. Hon har publicerat flera s.k. coffee table books, där den på sin tid provokativa Sex (1992) är mest framgångsrik. Under 00-talet började Madonna skriva barn- och ungdomsböcker. Först ut var berättelsen om Englands rosor (2003). Boken förtäljer historien om de fyra goda vännerna Nicole, Amy, Charlotte och Grace som är avundsjuka på den vackra men ensamma Binah.

Madonnas författarskap har inte undgått den engelska komikerduon French & Saunders:


2002 tilldelades Carl-Johan Vallgren Augustpriset för sin roman Den vidunderliga kärlekens historia. Boken handlar om den lytte Hercule som har förmågan att läsa andras tankar. På samma bordell som han föddes såg också flickan Henriette dagens ljus. Den fasansfulle Hercule och den sköna Henriette blir älskare, men tragedi väntar.

Som musiker har Carl-Johan Vallgren släppt sju album. Han debuterade 1996 med Klädpoker med djävulen. Senaste skivan, den mörka Nattbok, kom 2010. Enligt upphovsmannen har den i varje fall en tydlig durlåt:


Senast hon var på den litterära tapeten handlade det om självbiografin Just kids (2010). I den behandlar Patti Smith sin relation till fotografen Robert Mapplethorpe. Hon har dock publicerats sedan sjuttiotalet, men då som poet.

På skivfronten har Patti Smith kommit upp i elva studioalbum. Det senaste, Banga, kom förra året. Året innan tilldelades hon Polarpriset, bl.a. med motiveringen att hon är en Rimbaud med Marshallförstärkare.

My Bloody Valentine-gitarristen Kevin Shields och Patti Smith har framfört hennes bok The Coral sea live vid några tillfällen. En inspelning finns också:Inga kommentarer: