26 februari 2013

Att skriva om jordens undergång, kan leda till pris

Grattis säger vi till Susanna Lundin, som har vunnit Borås tidnings debuntantpris för sin prosalyriska roman Hindenburg.

Hindenburg är en roman om jordens undergång och om hur man blir en människa.

 Prickly Pear och Bertil bor i ett torp byggt på vulkanisk mark och med trädgården full av vitsippa, pion och liljekonvalj. Torpet kallas Hindenburg efter zeppelinaren som en gång i tiden störtade bland grantopparna i närheten, i alla fall om man får tro Bertil. Berättelsen om Hindenburg är bara en av många. Han berättar också om livet de har lämnat bakom sig, om hur man tillverkar en människa, om hur den ömtåliga Prickly Pear ska lära sig att gå på lina. På torpet försöker de få ordning på tillvaron i en värld där ett hjärta som brister verkligen går sönder och måste lagas med hammare och spik. Men när Bertil överöser Prickly Pear med frågor kan hon inte alltid svara. Då flyr hon ut i den natur de har skapat och sitter tyst bland eldflugorna.

Så här skriver SvD om den vinnande boken.

"När det gäller Susanna Lundins debutroman duger inga andefattiga kritikerklyschor. ”Hindenburg” är en storslagen och poetisk berättelse om striden om sanning och lögn, skriver Elisabeth Hjorth. " Svd

Inga kommentarer: