14 februari 2013

En tonårstjej skapad av ett gäng humoristiska grabbar

Dagboksanteckningar från ett källarhål är en ny ungdomsroman skriven av David Wiberg. Den handlar om Linnéa, en tjej i sextonårsåldern, som har ett svajigt självförtroende. Hon hatar sin kropp, har ett munsår som aldrig läker och bär på en längtan efter något mer.

Linnéa skriver direkt från hjärtat i sin anteckningsbok. Om vänskapen med Janine. Om kärleken till Antony. Och längtan till Peace and Love-festivalen då ALLT ska hända.

Karaktären Linnéa föddes för ca tio år sedan, som en roll i humorkollektivet Varanteatern, som David Wiberg var med och grundade. David spelade själv rollen som den då något fyrkantiga tonårstjejen.
Efter att Varanteatern lades ner, fortsatte Linnéa att leva kvar inom David och tillslut fick hon en egen föreställning som hette Svart tulpan. År 2010 fick Linnéakaraktären ännu en föreställning med samma namn som boken nu har.

När David Wiberg fick förslaget att omarbeta föreställningen till bok insåg han att han måste hitta ett nytt språk och en ny ton. 

"Det fick inte bli en vuxen människa som skojar om att vara tonåring, jag ville snarare sätta likhetstecken mellan tonåringen och mig själv."
Just nu är det en liten reservationskö på romanen, men tipsa gärna tonåring hemma om att den finns, eller varför inte läsa den själv.

Källa: Sydsvenskan

Inga kommentarer: