20 februari 2013

Hänga framför tv:n kan väl aldrig vara bra?

Jo, det kan det faktiskt, men det beror ju självklart på vad man tittar på. Väljer man att titta på tv-serier som sträcker sig över många säsonger och som innehåller komplexa karaktärer med brett känslospektrum, så får man nämligen väldigt goda psykologiska redskap, som hjälper en i  vardagen.

I USA, har det bedrivits forskning på området och man har gett de här tv-seriekaraktärerna beteckningen "närstående främlingar". Karaktärerna skapar identifikation med ditt eget liv och alla de roller du har i livet, som till exempel rollen som partner, vän, syskon, förälder, anställd med mera.

Det sägs nu mera, att de här kvalitetsserierna som sträcker sig över tid, har gått om romanen och filmen som den berättarform som ger mest i psykologiska effekter.
Källa: Icakuriren 2013:08

Tänk så härligt för oss som både älskar romaner och komplexa tv-serier. När vi ägnar oss åt våra favoritsysselsättningar så berikar vi oss själva på ett psykologiskt plan. Att dessutom en av mina favoritserier, Dexter, ges som ett gott exempel, gör mig lite extra glad.

Vilken tur att biblioteken i Göteborg även lånar ut en del tv-serier som uppfyller kraven på att sträcka sig över tid och som innehåller komplexa karaktärer med ett brett känslospektrum; Downton Abbey t ex.


Inga kommentarer: