01 februari 2013

Vegetariska dagen

Idag 1 februari är det den vegetariska dagen. Det tycker jag att vi firar med att ge ett antal tips om vegetariska kokböcker.

Första boken ut är Köttfri måndag, som är den senast inköpta vegetariska kokboken här på Torslanda bibliotek.
Vi har väl alla hört talas om förslaget på koldioxidskatt på kött, om vilket vi må tycka olika, men ett enkelt sätt att göra en positiv klimathandling är att följa recepten i Köttfri måndag.

Den stora majoriteten av människor bryr sig och skulle vilja göra något i sina liv för att hjälpa till att säkra en bättre framtid för kommande generationer. Medan många förslag är svåra att genomföra i praktiken är förslaget med en köttfri dag i veckan något som kan låta sig göras av många och något som med hjälp av denna boken kan uppnås ganska lätt. The Meatfree Monday Campaign lanserades år 2009 i England av McCartneys och har sedan spridits över hela jordklotet.

Här i Sverige heter rörelsen Köttfri Måndag och frontas av Jonas Paulsson, som blev utsedd till årets miljöhjälte 2011. Han har också skrivit ett förord i den svenska översättningen av boken.


 Bok två är, Vegetariska kokboken, som innehåller 300 grundrecept samt många alternativa följdrecept. Här finns nu GI-anpassad mat och raw-food-recepten har blivit fler. En symbol vid varje recept visar om det handlar om raw food, lakto- eller vegankost. Annat som tillkommit är måltidsplanering med måltidsförslag efter säsong samt förslag på bufféer för olika årstider. Den nya upplagan är till största delen illustrerad med nya foton.

Vegetarisk mat är aktuellare än någonsin. Alltfler människor tar ansvar för sin egen hälsa och miljön genom att äta klimatsmart vegetarisk mat. Här kan du läsa om mat och ekologi och klimatsmart skafferi. Här finns också en säsongsguide för frukt och grönsaker där man på ett enkelt sätt kan se vad som är aktuellt för årstiden.


Vi avslutar med en tredje bok, Mat på minuten: vegetariskt.  Som titeln antyder, så innehåller den recept för den som för stunden inte har så mycket tid över för matlagning.
Nyttiga och goda vegetariska rätter som bara tar en kvart eller en halvtimme att laga till! Grytor, sallader, äggrätter, grillat, kokt och stekt ... Perfekt och varierat för den som har ont om tid, men som inte vill tulla på äkta matglädje i vardagen. Ca 40 recept, enkla och överskådliga

Inga kommentarer: