07 mars 2013

Biblioteksbåtar i Laos

Längs Mekongfloden i Laos ligger flera avlägsna små byar. Livet i byarna, som bara kan nås via floden, är fattigt och befolkningnarna driver byteshandel med varandra. I många av byarna finns varken böcker eller skolor. Böcker är lyxvaror och skolor finns det inte heller resurser till att driva. Hit tar sig en av Laos två biblioteksbåtar för att sprida böcker och i många fall även läskunskap. Den andra båten trafikerar floden Nam Ou. Tillsammans har biblioteksbåtarna nästan 10 000 ivriga barn som låntagare. För många byar är bokbåtens ankomst en stor händelse och i de fall det finns en skola, så stänger man ofta skolan den dagen bokbåten kommer, så att barnen ska få tid till att hitta och läsa böcker.

Ungefär så här ser bokbåtarna ut.
Biblioteksbåtarna är tjugo meter långa, men bara lite drygt en meter breda. En båt rymmer cirka tusen böcker och en besättning på fyra personer. Bokbåtarna trafikerar floden året runt, förutom under monsuntiden, då vattnet i Mekong blir för högt och strömt.

Om du vill läsa mer om biblioteksbåtarna i Laos, så kan du gå in på ditt närmsta bibliotek och plocka till dig gratistidskriften bif.

Inga kommentarer: