19 mars 2013

Happy birthday, I presume?

Idag kan vi fira det är 200 år sedan upptäcksresanden David Livingstone föddes, den 19 mars 1813. I jubilantens frånvaro - han dog han ju för 140 år sedan - får firandet bestå av ett par bok- och musiktips.

bild: Wikimedia Commons
Den berömda hälsningen "Dr. Livingstone, I presume", som väl är vad Livingstone blivit mest förknippad med, ska ha yttrats av journalisten Henry Stanley, utsänd av tidningen New York Herald för att leta efter Livingstone som befarades försvunnen i östra Centralafrika, nuvarande Tanzania. Det är i vart fall så som Stanley själv framställer det hela i boken Hur jag fann Livingstone, men historiker misstänker nu att det kan vara en efterhandskonstruktion, ämnad att ge mötet en air av kolonial värdighet. Någon sådan värdighet verkar inte ha ansetts nödvändig då det gällde hälsningen som mötte Livingstones tjänare, James Chuma. Då Chuma välkomnat med ett "Good morning, sir" svarade Stanley bryskt "Who in mischief are you?".

Ett av Livingstones alla expeditionsprojekt var att leta efter Nilens källa. Det gick inte så bra - vad han "upptäckte" var i själva verket ett biflöde till Kongofloden. Vill du få en känsla av de trakter där Nilen verkligen startar kan du låna skivan Songs from the source of the Nile, där Rachel Magoola väver samman traditionella ugandiska rytmer med reggae och zouk.

Fler böcker om eller av David Livingstone kan du hitta om du klickar här.

Inga kommentarer: