05 mars 2013

Tokiga titlar

Det sägs ju att man inte ska döma en bok efter dess omslag - men hur är det med titeln? Något ska den väl säga om vad det är för läsning man kan förvänta sig, och om inte annat anstränger sig nog förlagen för att döpa sina verk till något minnesvärt. Ett trick att ta till är att hitta på något lite crazy som sticker ut. Till exempel blir man väl nyfiken på en titel som Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, Kvinnan som gick till sängs i ett år eller Diskodans för de hädangångna?

I Storbritannien är man så förtjust i udda titlar att det till och med instiftats ett pris: The Diagram Prize. Sedan 1978 har författarna till böcker som Highlights in the history of concrete och How to avoid huge ships förärats med en flaska champagne och en hel del uppmärksamhet. Nu är det dags att utse 2013 års vinnare, och du kan vara med att rösta fram den underligaste titeln på den här sidan.

Den enda av de tidigare pristagartitlarna som finns att låna här på göteborgsbiblioteken är Crocheting adventures with hyperbolic planes - en bok som kombinerar virkning med icke-euklidisk geometri. Mer om hur det går till och vad som blir resultatet kan du se i videon här nedan, där Daina Taimiņa, bokens författare, förklarar det hela.

Inga kommentarer: