30 april 2013

"En på många vis förtjusande roman"

Adams arv har blivit en läsarsuccé i Tyskland. Det är en bok med två avskilda delar. Den första delen handlar om barnet och ynglingen Eddys turbulenta och halvt dysfunktionella liv i 80- och 90- talens Berlin.

Den andra halvan utgörs  av  anteckningar och Adams egna skildringar av sina öden och äventyr i Berlin under 30- och 40-talen.

Läs SvD:s recension.

Adams arv är en energifylld och härligt komisk debut. Historien tar sin början med den åttaårige Eddy. Man vet inte mycket om hans far, hette han Sören eller Göran? Hans mor går under epitetet kvinnorörelsens antikrist och ville egentligen bara bli gravid, så vem bryr sig om fadern? Eddy får av sina morföräldrar, Lara och Moses, alltid höra hur lik han är sin morfars bror, gammelmorbror Adam. Familjen för ett kringresande liv där mammans nya man säljer falska fossiler till frustrerade hemmafruar. Eddy växer upp i det här kaoset och blir en olycklig slacker.

Efter mormoderns död hittar Eddy ett manuskript som tar honom och läsaren tillbaka till farbror Adams liv, först i 30-talets Berlin och senare i det ockuperade Polen under 40-talet. När Adam var ung, förälskade han sig i Anna - som snart försvinner i samband med de judiska pogromerna. Adams mormor tar hjälp av en hög officer i den nya naziregimen och han ser till att Adam får en ny identitet och kan ta upp sitt sökande efter Anna i Polen.

Inga kommentarer: